BTW-aftrek ter discussie bij holdings

De Belastingdienst is momenteel actief holdingmaatschappijen aan het benaderen, zo blijkt uit de praktijk. Het BTW-aftrekrecht van uw holding staat mogelijk ter discussie. Heeft u hierover een brief ontvangen van de Belastingdienst, neem dan contact met ons op.

Uw holding is niet altijd automatisch ondernemer voor de BTW. Wanneer enkel aandelen worden gehouden is geen sprake van een ondernemersactiviteit en is eventuele BTW-aftrek op algemene kosten in beginsel niet mogelijk. Verricht uw holding naast het houden van aandelen diensten tegen vergoeding, zoals managementactiviteiten, dan zijn dit BTW-belaste prestaties en bestaat wel recht op BTW-aftrek.

De discussie richt zich op de vraag of dan volledig recht bestaat op BTW-aftrek of dat ook rekening moet worden gehouden met het aandeelhouderschap en zelfs dan een deel van de aftrek van BTW op kosten is uitgesloten. Aangezien over deze discussie procedures lopen is het maar de vraag of de Belastingdienst hierin gelijk krijgt.

Heeft u hierover een brief ontvangen van de Belastingdienst, neem dan contact  op met N-XT Accountants & Adviseurs voor nader advies over de BTW-positie van uw holding en voor het opstellen van een eventuele reactie aan de Belastingdienst. Het lijkt erop dat de Belastingdienst ruimte laat voor een voorstel van uw kant. Het is dus van belang om gedegen te reageren.

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op