Is de WOZ-waarde van uw woning wel correct?

In augustus 2014 werd bekend dat maar liefst twintig Nederlandse gemeenten hun waarderingssystematiek voor bepaling van de WOZ-waarde niet op orde hebben. Dit brengt voor u, als woningeigenaar, ook financiële gevolgen met zich mee. Deze waarde bepaalt namelijk hoeveel belasting u verschuldigd bent. Is de WOZ-waarde te hoog ingeschat, dan betaalt u dus te veel belasting.

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde op de waarde peildatum. Een juiste WOZ-waarde is essentieel, omdat er meerdere belastingen en heffingen op zijn gebaseerd. Denk hierbij aan het eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting, rioolheffing, watersysteemheffing en erf- of schenkbelasting. Uit de gegevens van de Waarderingskamer, de toezichthouder voor gemeenten op dit gebied, blijkt dat enkele gemeenten het systeem niet op orde hebben.

Zo zijn vaak bepaalde kenmerken van woningen, zoals oppervlakte en ligging, niet goed in de taxatiesystemen van gemeenten verwerkt. Daarnaast sluiten de gegevens niet aan op de huidige verkoopprijzen van woningen. Hierdoor worden de WOZ-waarden te hoog of te laag ingeschat.

Bezwaar maken

Indien u het niet eens bent met de beschikking van de WOZ-waarde dient u binnen zes weken na ontvangst, bezwaar te maken. De nieuwe waarden worden normaliter rond maart 2015 vastgesteld.
Aangezien u binnen de bezwaartermijn van zes weken dient te reageren, adviseren wij u om al tijdig de benodigde voorbereidingen te treffen.

Een waarde-indicatie kan worden opgesteld door een taxateur. Mocht uit deze indicatie blijken dat bezwaar maken zinvol is, dan kan na ontvangst van de WOZ-beschikking meteen actie ondernomen worden. Met het opstellen van het bezwaarschrift helpt N-XT Accountants & Adviseurs u graag.

Tevens brengen wij u graag in contact met een erkende taxateur.

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op