Huurkosten werkkamer aftrekbaar, wel bijtelling privégebruik

Kosten van een werkkamer mogen volgens de Hoge Raad bij een huurwoning toch worden afgetrokken van de belastingen. Er geldt dan iets wat lijkt op de bijtellingsregeling voor een auto van de zaak. Huisvestingskosten kunnen ten laste van de winst worden gebracht. Vervolgens geldt een bijtelling wegens privégebruik.

Een ondernemer in de bouw leidde zijn bedrijf vanuit een werkkamer in zijn gehuurde privéwoning. Hij hield er zijn administratie bij, plande zijn werk en voerde er zijn zakelijke telefoongesprekken. En omdat de werkkamer geen zelfstandig deel van de woning was (eigen ingang e.d.) kwamen de kosten niet in aanmerking om van de belasting te worden afgetrokken.

Huurkosten ten laste ondernemingsvermogen

De Hoge Raad denkt daar nu anders over. Een huurrecht kan zo stelt het hoogste rechtscollege ondernemingsvermogen vormen. In zo’n situatie mag de gehele huur ten laste van de winst gebracht worden. Maar voor het privégebruik volgt dan wel weer een bijtelling. Of de betrokken bouwondernemer financieel voordeliger uit is valt nog te bezien. De laatste regel van de uitspraak luidt: Uitgaande van de hiervoor in 2.1.4 vermelde bedragen dient belanghebbende belastbare inkomen uit werk en woning te worden vastgesteld op € 27.469.


Terug naar nieuws

Neem contact met ons op