Geen automatische nummerplaatherkennning voor controle bijtelling

U kent ze wel. De camera’s die boven de snelweg hangen en waarvan niet altijd duidelijk is of ze voor snelheidscontroles gebruikt worden of iets anders. Ze mogen in ieder geval niet gebruikt worden voor controle op privégebruik leaseauto’s. Dit blijkt uit een advies aan de Hoge Raad van vorige week.

De casus is bekend. Minder dan 500 km privégebruik lease-auto en de bijtelling vervalt. Daarvoor moet de gebruiker wel een sluitende kilometeradministratie kunnen overleggen. Deze gegevens kunnen gematched worden met iemands persoonlijke agenda maar ook met de camera’s van de KLPD. Deze camera’s noteren de kentekens van auto’s en leggen ze vast.

ANPR

Automatic Number Plate Recognition (ANPR) wordt zo gebruikt om de Belastingdienst een handje te helpen bij controleren van rittenadministraties. En dan zijn foto’s genomen op zondagmiddag bijna per definitie verdacht.
In eerdere uitspraken van diverse rechters werd ANPR als een geoorloofd controlemiddel aangewezen. Deze uitspraken houden echter niet stand. Afgelopen vrijdag kwam er een notitie van de hand van advocaat generaal Niessen van de Hoge Raad hierover. Hij stelt dat het standpunt dat ANPR een geoorloofd controlemiddel is, niet houdbaar is.

Inbreuk privacy

Bij eerdere procedures voor lagere rechters heeft de Belastingdienst gesteld dat de foto’s gemaakt worden door de Belastingdienst. Het is dus niet zo dat de Belastingdienst aan een andere overheidsinstantie om gegevens vraagt. Als er dan al sprake zou zijn van een inbreuk op de privacy, dan is die inbreuk gering. Dat was een redenatie waar de lagere rechters ook in meegingen, mede gezien het grotere belang van de Belastingdienst.

Geen wettelijke basis

Niessen volgt die redenering niet. Omdat de Belastingdienst de gegevens van alle weggebruikers die onder de camera’s door rijden vastlegt is het een ‘systematische wijze van gegevensverwerking’ en dat heeft tot gevolg dat het verwerken van die camerabeelden een inmenging is op de privacy van de betrokkenen.’ Daarmee handelt de Belastingdienst zonder wettelijke grondslag. Omdat er immers geen wet of besluit is dat deze wijze van controleren regelt. Daarmee is een camera boven een weg iets anders dan een waarneming ter plekke van een belastinginspecteur. 

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op