Teruggavetermijn btw bij zonnepanelen beperkt

De termijn waarbinnen consumenten de btw kunnen terugvragen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen wordt beperkt tot zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen zijn aangeschaft. Dit heeft de staatssecretaris van Financiën Menno Snel bekendgemaakt, meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Met de btw-teruggave kunnen huiseigenaren honderden euro’s besparen. Voor de aanvraag voor de teruggave van de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen gold tot 1 januari 2019 geen uiterlijke termijn. Met de aanpassing is er nu alsnog een termijn van zes maanden gekomen. Dit houdt in dat de btw uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft moet worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.

Wordt het verzoek later dan de zes-maandperiode gedaan, dan kan bij de Belastingdienst om een ambtshalve teruggave worden gevraagd. Hiervoor geldt een periode van vijf jaar na afloop van het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Vereniging Eigen Huis raadt consumenten echter wel aan om het hier niet op aan te laten komen, omdat deze stap met meer onzekerheden is omgeven.

Is het recht op teruggave van btw vóór 2019 ontstaan, dan geldt er overgangsrecht en is er in elk geval nog tot 1 juli 2019 de mogelijkheid om de btw terug te vragen, ongeacht het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

(Bron: Accountancy Vanmorgen)

 

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op