Belastingdienst pakt kruislingse schenkingen aan

De Belastingdienst is alert op situaties waarin - ten onrechte - meermaals een beroep op de schenkvrijstelling wordt gedaan en zal onjuiste toepassing van deze vrijstelling schenkbelasting corrigeren. Dat schrijft staatssecretaris Snel van Financiën in antwoord op Kamervragen aan de Tweede Kamer.

De Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van een advertentie waarin personen, die eerder al een belastingvrij bedrag hebben geschonken aan een kind of een ander familielid, wordt gevraagd om via een fiscale constructie nogmaals een bedrag belastingvrij te schenken. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van kruislingse schenkingen (jij schenkt aan mijn kind onder de voorwaarde dat ik aan jouw kind schenk).

Volgens de staatssecretaris wordt een beroep op de vrijstelling in een dergelijk geval niet gehonoreerd. Dit standpunt is eerder door zijn ambtsvoorganger tijdens de parlementaire behandeling aan de Tweede Kamer aangegeven. De Belastingdienst zal de schenkingen beschouwen als schenkingen van de ouder(s) aan het eigen kind. Er is sprake van een samenstel van rechtshandelingen.

Volgens de Uitvoeringsregeling moet een schenking onvoorwaardelijk worden gedaan. De beoordeling van aangiften schenkbelasting 2017 is nog niet ter hand genomen nu de bestedingstermijn eindigt op 31 december 2019. De Kamervragen zijn gesteld door de leden Lodders (VVD) en Van Weyenberg (D66).

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op